sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Kalaa kauneimmillaan?

Kuten monet varmasti tietävät, Japanissa syödään paljon kalaa. Etenkin Hokkaidossa, joka on ihan hyvällä paikalla veden ympäröimänä, sitä kalaa on tarjolla (ja se on ilmeisesti parasta Japanissa, joku tuttavani sitä kuvaili :O) vähän jos kaikenlaisessa muodossa. Ja ylipäätänsä mereneläviä on aika paljon ruokalistalla; esim. kaupasta ostettavissa lounasannoksissa on aika usein mukana jotain merestä alkuperäisin olevaa olentoa (tosin uppopaistettua, mutta hei, katkarapu on katkarapu voissa paistettunakin!).

Satuttiin lauantai-iltana käymään Sumioyajiya-nimisessä izakayassa joskus aikaisemmin mainitsemallani Tanuki Kouji -kadulla. Siellä meille sitten tarjottiin vähän kaikkea jännää ruokaa, joista ehdin ottamaan muutaman kuvan.

Heikompia saattaa ehkä hirvittää, mutta ei huolta: tulen jatkossakin ottamaan kuvia japanilaisista ruokalajeista ja -ihmeistä!

Sashimia. Lautaselta löytyi jotain kampelan tyyppistä kalaa, tonnikalaa ja lohta (sekä tietenkin wasabia). Tonnikala on Japanissa hyvin arvostettu kala, ja kaikkein parhaimman laatuiset palat saattavat maksaa tuhansia jenejä muutamalta kappaleelta!

Tofua ja jotain kalalisuketta, minkä päälle kaadettu soijakastiketta. Luulin, että noi pienet haituvat ovat vihanneksia tai jotain, mutta lähemmässä tarkastelussa paljastui, että ne ovatkin pienen pieniä kaloja, silmineen suineen kaikkineen. Todella hyvää, suosittelen kyllä.


Tämä.... "ihme" on kalan maitia. Maku ei sinänsä ollut paha, mutta se rakenne... luoja se rakenne ja tekstuuri. Ainutlaatuinen elämys!



Ja kaikkihan huuhdellaan sitten alas lämpimällä sakella, johon on sateenvarjon ja oliivin sijasta laitettu savustettu pikkukala. Ei paha, ei ollenkaan paha, eikä kalaakaan tarvi lopuksi syödä. 

Ostin aikaisemmin lähipikkukaupasta paketin tavallista norisushia, enkä lukutaidottomuuteni ja kiireen takia tajunnut katsoa tarkemmin mitä se piti sisällään. Totta kai siellä oli sitten nattoa sisällä. En ole vielä maistanut "oikeaa" nattoa, mutta ei se ainakaan sushin keskellä kauhean hyvää ollut...

Toinen, ehkä hieman miellyttävämpi kokemus oli, kun kävin kaverin kanssa Bic Camera -liikkeen yläkerrassa sijaitsevassa kaiten-zushi -paikassa (kaiten-zushi = conveyor belt sushi; ruoka tulee lautasilla liukuhihnaa pitkin)! Tajuttoman hyvää ruokaa, ja itse sai omilla valinnoillaan vaikuttaa hintaan, niin mikäs siinä ollessa (tietyn väriset lautaset halvempia kuin toiset). Yllättävän nopeasti tuli kyllä täyteen, itsellä oli jo kuuden lautasen jälkeen aika ähky (joka lautasella kaksi palaa). Sinne pitää kyllä joku toinenkin kerta mennä :)

Tämmöisiä ruokaterveisiä tällä kertaa!

1 kommentti:

  1. Hienoja & jänniä kuvia! Kerran olen elämässäni "liukuhihnasushia" päässyt kokeileen, edelleen epäilen että yhden annoksen "mininuijapäät" liikkuivat...

    Mun mielestä yks loistava esimerkki japanilaisesta, järkevästä tehokkuudesta.

    Ja se on ihailtavaa, että rohkeasti kaikenlaista kokeilet!

    VastaaPoista